כל זכיין טלוויזיה בישראל, כמו רשת או ערוץ עשר, חייב להפיק כמות מוגדרת של הפקות מז'אנר עליון. כך קבע המחוקק. חיפוש ההגדרה הוביל לאתר של הרשות השניה לטלוויזיה ורדיו: ז'אנר עליון – תכנית מורכבת מסוג של דרמה או תעודה, שנקבע לה רף גבוה של רמה תכנית והפקתית. לכן, בכל פעם שאנו צופים בתכנית מושקעת בטלוויזיה אנחנו צרכים להודות לחוק שמחייב את הזכיניות להפיק אותה שאם לא כן, כנראה שהיינו מוצפים ללא הפסקה בז'אנרים נחותים כמו תכניות בידור, ריאליטי וחדשות ללא הרף. שם המשחק במקרה הזה הוא רגולציה או הסדרה של התחום כך שהזכיין לא יעשה רק מה שנוח או זול. הזכיינים מצידם מסכימים לתנאים האלה. הם מאוד מעוניינים לקבל לידם את הזכות לשדר ערוץ טלוויזיה או רדיו משום פוטנציאל הרווח מפרסומות.
לצד עולם השידורים ה"ישן" הרווח בערוצי הטלוויזיה, באינטרנט קיים עולם שידורים חדש שלא מדבר באותה שפה. בעולם השידורים החדש כמעט ואין רגולציה. המגבלות נמצאות רק בתחומים של אלימות קשה או פורנוגרפיה, כל השאר "כשר" וגם אין זה משנה כמה אנשים צופים. מספיק שפלוני בחר לראות סרטון כלשהו, ניתן לשדר לו פרסומת. אם אין רגולציה ואין רייטינג, אפשר לשדר כמעט כל שטות שעולה בדמיון. והדמיון חסר גבולות.
YouTube מאפשרת כיום להעלות סרטים באורך של עשר שעות מה שהוביל מספר אנשים להעלות סרטים הזויים. חלקנו זוכרים את צ'אק נוריס נועץ מבט מקפיא באוייב בדיוק לפני שהוא מפרק לו את הצורה. משהו שמכנה את עצמו e7magic החליט לקחת מבט אחד כזה ולשכפל אותו על מנת ליצור סרט באורך של עשר שעות. כך ניתן לצפות בפניו הזועמות של צ'אק נוריס במשך עשר שעות רצופות. מי יצפה בצ'אק נוריס בוהה מהמסך? ובכן, נכון לזמן כתיבת שורות אלה צפו בסרט או בחלקו כ-162000 אנשים. הזוי, כבר אמרתי? http://www.youtube.com/watch?v=LE9VmukcVtQ
טום דיקסון, ממדינת יוטה שבארה"ב, לקח את הדברים צעד אחד קדימה. משוכנע שהוא מייצר את הבלנדר הטוב בעולם הוא החל בקמפיין ויראלי שבו הוא מדגים כיצד הוא טוחן חפצים שונים. עשרות מליוני צופים ראו את " ?Will it blend " (האם זה יטחן?) דיקסון לוקח כל פעם מחדש חפץ שיש לו את מירב החיפושים באינטרנט וטוחן אותו. I-pad, I-phone ועוד המון חפצים שונים. לראות ולא להאמין. כמובן שהמכירות המואצות של הבלנדר הפכו אותו למליונר. http://www.youtube.com/watch?v=lAl28d6tbko
לצד ז'אנרים הזויים נוצרו ז'אנרים אחרים שלא היו מוצאים מקום בערוצים המסורתיים אבל זוכים להתעניינות רבה. בטור הקודם הרחבתי לגבי סרטוני הדרכה מסוגים שונים. בטור הזה אציג ז'אנרים נוספים שתופסים מקום הולך וגדל.
Unboxing – פתיחת קופסה
חלק בלתי נפרד מחווית הרכישה היא פתיחת קופסת המוצר החדש שקנינו. פתיחת הקופסה, הריח וחשיפת החלקים מהניילון מלווים בהתרגשות שתורגמה לסרטונים שמראים את התהליך להמון מוצרים מקטגוריות שונות. מצלמות, משחקי טלוויזיה, טלפונים ועוד ועוד. בפעם הבאה שתרצו לרכוש דבר מה, היכנסו ל- YouTube ובדקו אם יש סרטון Unboxing של המוצר.
Review – ביקורות
נניח שאנו מעוניינים לרכוש מצלמה. קונה חכם ישאל אנשים שמבינים בתחום, יבדוק מחיר וישווה את האפשרויות העומדות בפניו ורק אז יחליט מה טוב בשבילו. כעת יש "חברים חדשים" לשאול. מספר הולך וגדל של אנשים מעלים סרטוני ביקורת על מוצרים ומאפשרים לנו הצצה מעולה על כל מה שיצא לשוק. די להקליד את שם המוצר, מספר הדגם ולהוסיף את המילה review ומייד נקבל עשרות ביקורות. חלק ממבקרים אלה הפכו כל כך פופולאריים שיצרניות רבות מעניקות להם מוצרים חדשים רק כדי שיעלו סרטון ביקורת.
טיולים בעולם
כל מי שמרשה לעצמו חופשה בחו"ל מעוניין שהחופשה תהיה מצויינת ולכן תיכנון החופשה הינו שלב חשוב. ניתן לקרוא תאורים וביקורות בספרים ואתרי אינטרנט אבל אין טוב ממראה עיניים. בקיץ שעבר נסענו לצפון יוון וחיפשנו אינפורמציה לגבי אתרים שונים. אחד המקומות שכבשו את תשומת ליבינו היה חבל מטאורה. מקום מומלץ לכל הדעות. צפיה במספר סרטונים לא הותיר מקום לספק והכניס את מטאורה למסלול הטיול. ישנם סרטונים לאלפי אתרים שונים ברחבי העולם שצפייה בהם עוזרת בתהליך בחירת המסלול לטיול.
עשרת הגדולים
אלוהים, במקרה הזה אני מתכוון למייקל ג'ורדן, עושה לי את זה כל פעם מחדש. עשרת ההטבעות הגדולות שלו זכו לארבע עשרה מליון צפיות עד כה. מייקל ג'ורדון אינו היחיד. למעשה עשרת הדברים הגדולים של אלפי שחקנים במגוון ענפי ספורט ובמגוון פעולות יכולים לעלות למסך שלנו בכל זמן נתון. כל גול שתרצו לראות קיים באינטרנט. ניתן למצוא גם תקצירים של משחקים מייד עם סיומם כך שאם פיספסתם גול מדהים של מסי צריך רק לחפש ואתם שוב בעניינים.
מוסיקה
"מוסיקה היא התשוקה של כולם. רק מוציאים לאור חושבים שהמוסיקה שייכת למשהו" \ ג'ון לנון.
כמעט אין שיר או קטע מוסיקלי שלא ניתן למצוא באינטרנט. החל מהיצירה מולדובה של סמטנה שהיוותה את הבסיס להמנון הלאומי שלנו ועד לקונצרט המלא של פריד אל אטרש – אל רביעה. להמון שירים יש ביצועים שונים, קליפים רשמיים, הופעות חיות, שידורים נדירים וקאברים ללא סוף. כל אחד יכול לייצר רשימת שירים (פלייליסט) משלו כדי לחזור ולשמוע אותה ולאפשר לאחרים להנות ממנה. הילדים שלי בוחרים כל אחד בתורו שיר אהוב וכך מתמלא הבית בצלילים של פלייליסט יחודי וחד פעמי.
בכל יום נוצרים ז'אנרים חדשים שתופסים את תשומת הלב של מליונים ברחבי העולם. על פי ההגדרה הם אינם עונים לקריטריונים של ז'אנר עליון, אולי אף לא למושג ז'אנר, אך הם מעשירים את חיינו ומהווים פלטפורמה לפרסומות אשר נוגסות ברווחיהם של הערוצים המסורתיים. האחרונים, מתקשים לעמוד בתחרות עם חופש היצירה המתאפשרת דרך המדיה הדיגיטלית. הערוצים המסורתיים נאבקים ומחפשים תשובות. העתיד יבהיר אם התשובות טובות דיין.