לפני יותר ממאה שנים, בכפר קטן באנגליה, כינס המדען פרנסיס גולטון כמה מאות אנשים, הציג לפניהם שור וביקש מהם להעריך את משקלו של שור זה. התשובות היו מגוונות ורובן שגויות אך הממוצע הצביע על משקלו המדוייק של השור. ניסוי זה מהווה אחד הבסיסים לתאוריה המכונה חוכמת ההמונים. התאוריה גורסת שחכמתו של ההמון גדולה, בתנאים מסוימים, מחכמתו של המומחה היחיד. במילים אחרות, חוכמתם המשותפת של מספר גדול של אנשים תשיג תשובות מעולות לגבי מגוון נושאים כמו כמה קלפים יש בחפיסה מסויימת, מה הטמפרטורה כרגע בחדר או מי יבחר לראשות הממשלה. יש שיטענו שבכפר אנגלי לפני מאה שנים רוב האנשים ידעו, פחות או יותר, כמה שוקל שור ולכן התשובות היו קרובות למציאות. זה בדיוק מה שעבר לד"ר ליאור צורף בראש כאשר החליט לבצע את ניסוי השור על בימת "טד" המהווה את הנתיב היוקרתי ביותר בעולם להעברת הרצאות בפני מליוני מתעניינים. ליאור צורף צלח את הדרך לבימת "טד" ובתחילת שנת 2012, לאחר שעבר אודישנים קשים ולאחר שמארגני הכנס הסכימו לאפשר לשור ענק לעמוד על במת ההרצאות, נתבקשו אלפי המאזינים לשלוח את הערכתם לגבי משקלו של השור שעמד מולם. חשוב לזכור שאנשים אלה לא היו אנשי כפר הבקיאים במשקלם של חיות משק. נהפוך הוא, סטייק שמן על צלחת היתה לבטח הצורה שבה צפו בשור בשנים האחרונות. כחמש מאות תשובות התקבלו. ההערכת המשקל הנמוכה ביותר היתה 150 ק"ג והגבוהה ביותר היתה מעל ארבע טונות אבל ממוצע התשובות היה 812.5 ק"ג. רק 1.5 ק"ג פחות ממשקלו האמיתי של השור. אני לא יכול לחשוב על דרך אמיצה מזו שבחר ליאור צורף להגן על התיאוריה אותה חקר.
המדיות החברתיות מהווה פלטפורמה מצוינת ליישום חכמת ההמונים. אין צורך לרכז את ההמון בכיכר הכפר או ביציעי אולם הרצאות גדול. ניתן לפנות בשאלות ישירות אל הנייד ולבקש תשובה. אך פניה כזו דורשת את הסכמת ורצון האדם לענות.
קאפצ'ה להמונים
כל אחד מאתנו מכיר את השיטה בה משתמשים אתרי אינטרנט רבים לברר אם אנו בני אנוש ולא מחשבים. אנו נדרשים להקליד מילה המעוצבת בצורה משונה. מחשבים אינם מסוגלים עדיין לזהות צורות מורכבות ומעוותות ולכן רק בן אנוש מסוגל להקליד במדויק את האותיות הייחודיות. למילים המוזרות האלה קוראים קאפצ'ה. מסתבר שבכל יום כמאתיים מיליון בני אדם מבצעים פעולה פשוטה זו. ממציאי השיטה, בראשות לואיס וון אן, הבינו כי אם יוכלו לנצל פעולה תמימה זו לטובתם, הם יגייסו מיליוני עובדים, חינם אין כסף. מחשבה זו הולידה חברת היי טק מוצלחת בשם רי-קאפצה. החברה עוסקת בתחום הכרוך בהרבה עבודה- הפיכת ספרים ישנים לקבצי מחשב שניתן להדפיס ולהעביר בקלות. הבעיה בהפיכת ספרים לקבצים דיגיטאליים נעוצה באיכות ההדפסה המקורית של הספרים ובנזקים שנגרמו להם לאורך הזמן. כאשר מחשב סורק ספר ישן, תמיד יהיו תמיד מילים חצי מחוקות או מוכתמות שהמחשב לא יכול לפענח. בחברת רי-קאפצ'ה מעבירים לגולשים מילים כאלו בתור קאפצ'ה בכדי שיקלידו אותן. כך, מבלי משים, תוך כדי שאנו מאמצים מוחנו להבין מילים מעוותות על מנת להיכנס לאתר מסוים, הפכנו לכלי של חברה מצליחה ואנו עוזרים להפוך ספרים לקבצים דיגיטליים.
צרפתית שפה קשה
לאור ההצלחה המסחררת של ניצול פעולה תמימה לטובת הפיכת ספרים לקבצים דיגיטליים, החליט לואיס וון אן לחפש אפשרויות נוספות לניצול ההמונים אך הפעם לשלב את חוכמתם בנוסף לפעולת ההקלדה וכך נולד רעיון מהפכני המשלב שני נושאים אלה תוך גיוס רצון הגולשים לבצעו. אתר ללימודי שפה זרה- duolingo הושק בגרסת ניסיון ועלה לרשת האינטרנט. מספר הנחות יסוד הובילו לרעיון:
- מאות מיליוני אנשים מוציאים מיליוני דולרים בכל שנה בכדי ללמוד שפות זרות.
- בתהליך הלימוד התלמידים נדרשים לתרגם משפטים, תחילה פשוטים ולאחר מכן מורכבים.
- אם ניקח מספר תרגומים גדול של תלמידים לקטע זהה, הממוצע ישיג תוצאה טובה מאוד (חוכמת ההמונים).
- כמו בפרוייקט הקאפצ'ה, ניתן "לפרק" טקסט לאלמנטים ולבקש מהגולשים לתרגמו כחלק מהתרגול.
כל אחד מאיתנו יכול להיכנס לאתר ולהתחיל ללמוד שפה זרה ללא עלות ותוך כדי להיות שותף פעיל בתרגום טקסטים עבור אותה חברה. http://www.duolingo.com .
קורה כאן משהו גדול. השילוב בין חוכמת ההמונים ומליוני אנשים המעוניינים לנדב את מוחם ואצבעותיהם הולידו תוצר שווה ערך למליוני דולרים. מייטב המוחות פועלים למציאת דרכים נוספות לנצל יכולות אלה. למעשה, האפליקציות המוצלחות, אלה שנמכרות במאות מליוני דולרים מבוססות על יכולותיהם ומגויסותם של המשתמשים שבסופו של יום מפיקות תועלת גלויה או סמויה. קל להיזכר בהרגשה הנעימה כאשר אנו חולפים על פני ניידת משטרה לאחר שקיבלנו התראה מ-waze. ממש מתחשק לנשק את המשתמש שהכניס את האזהרה. מעבר לתחושת הניצחון צריך לזכור- האדם שהכניס את האזהרה לא קיבל כל תמורה מוחשית לפעולתו. הוא פעל מרצונו באופן וולנטרי מתוך הנחה שגם הוא יהנה מפעולות דומות שיבוצעו על יד משתמשים אחרים בעתיד. שילוב הכוחות בפעולות קטנות על ידי הרבה מאוד אנשים יוצר כלים שהעלות והלוגיסטיקה שנדרשה לבצעם, מנעה את קיומם בעבר. מיליארדי אנשים ברחבי העולם צפויים לשתף פעולה ולתרום מיכולתם בתהליך יצירה שלא נראה כדוגמתו עד היום. מעניין ומרגש לחשוב אילו תוצרים ינבעו מיכולת חדשה זו.